Search
  • DroneAgronomics

Πότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες μας;


Μια από τις ερωτήσεις που δεχόμαστε συχνά είναι: Πότε πρέπει να παραγγείλω ένα χάρτη ευρωστίας ή ένα χάρτη ασθενειών ή ένα χάρτη υδατικού περιεχομένου; Υπάρχουν συγκεκριμένες περίοδοι που θα μεγιστοποιήσουν την πληροφόρηση που θα πάρουμε από την απεικόνιση;

Η απάντηση είναι, φυσικά! Υπάρχουν συγκεκριμένα στάδια της περιόδου που είναι πολύ σημαντικά για τον κύκλο ζωής και την βλαστική ανάπτυξη του φυτού και θα πρέπει να παρακολουθούνται συστηματικά. Το να παίρνουμε αεροφωτογραφίες τη σωστή στιγμή είναι εξίσου σημαντικό με το να χρησιμοποιούμε τις σωστές κάμερες για να συλλάβουμε τα δεδομένα - οποιοδήποτε λάθος σε αυτά θα μπορούσε να ακυρώσει τα οφέλη της αεροχαρτογράφησης.

ΧΑΡΤΕΣ ΕΥΡΩΣΤΙΑΣ

Ο πιο συχνός τύπος απεικόνισης, η χαρτογράφηση ευρωστίας (vigor mapping), μπορεί να γίνει από τα μέσα Μαΐου αν και οι πληροφορίες αυτές συνήθως συλλέγονται μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου. Συστήνουμε στους πελάτες μας να αποκτούν πολλαπλούς χάρτες ευρωστίας μέσα στην καλλιεργητική περίοδο ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζονται παραπάνω από 4 πτήσεις συνολικά. Έτσι, εάν θέλετε πραγματικά να παρακολουθήσετε τις αλλαγές στον αμπελώνα σας μέσα στην καλλιεργητική περίοδο προτείνουμε μηνιαία αεροχαρτογράφηση που καλύπτεται από ένα πακέτο 4 πτήσεων.

Κάποια από τα πιο δημοφιλή στάδια για λήψη των χαρτών είναι: νωρίς στην καλλιεργητική περίοδο, veraison (περίπου 50%) και λίγο πριν τη συγκομιδή. Όσοι λαμβάνουν μόνο ένα χάρτη το κάνουν είτε τέλη Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου. Εκείνοι που επιθυμούν πολλαπλούς χάρτες συνήθως μας καλούν να πετάξουμε πάνω από τα κτήματά τους μια φορά το μήνα από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο.

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ (Leafroll mapping)

Χρησιμοποιώντας εξειδικευμένες επιστημονικές υπερφασματικές κάμερες, μπορούμε να ανιχνεύσουμε με μεγάλη ακρίβεια την παρουσία της ασθένειας Συστροφής Φύλλων αλλά μόνο εάν τα δεδομένα ληφθούν την κατάλληλη στιγμή. Όποιος έχει εμπειρία με αμπέλια που έχουν μολυνθεί με τον ιό γνωρίζουν πως τα φύλλα αρχίζουν να μεταχρωματίζονται ερυθρά αργά στην καλλιεργητική περίοδο. Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι πως όχι μόνο τα φύλλα γίνονται κόκκινα αλλά αλλάζει επίσης και το αόρατο φάσμα φωτός που αντανακλάται από το φύλλο.

Με βάση τα παραπάνω, ο καλύτερος χρόνος για τη συλλογή δεδομένων για τη χαρτογράφηση των ασθενειών (για μεγιστοποίηση της ακρίβειας) είναι όταν τα ορατά συμπτώματα (κόκκινα φύλλα) είναι τα πιο έντονα, όπως είναι και τα αόρατα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν τη συστροφή φύλλων. Αυτό συμβαίνει συνήθως στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου, αλλά μπορεί να ποικίλλει μεταξύ αμπελώνων.

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Επί του παρόντος, οι διαχειριστές αμπελώνων λαμβάνουν αποφάσεις άρδευσης βασισμένοι στις ενδείξεις του θαλάμου πίεσης, οι οποίες θεωρούνται πανάκεια για τη μέτρηση της πραγματικής πίεσης του αμπελιού. Προκειμένου να ληφθούν ακριβή δεδομένα, οι μετρήσεις συνήθως λαμβάνονται πριν την ανατολή. Μια ένδειξη του θαλάμου πίεσης, ωστόσο, δεν θα σας δείξει την πίεση του νερού για ολόκληρο τον αμπελώνα. Αντίθετα, θα σας δώσει μια μέτρηση για ένα πρέμνο.

Μέχρι να είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε πολλαπλές μελέτες που επαληθεύουν τη θετική συσχέτιση μεταξύ των μετρήσεων χαρτογράφησης και του θαλάμου πίεσης, δεν συνιστούμε να καταργήσετε τους θαλάμους πίεσης.

Αντ' αυτού, προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον χάρτη ως οδηγό για να σας δείξει από που πρέπει να συλλέγετε δεδομένα χρησιμοποιώντας τους θαλάμους πίεσης. Για παράδειγμα, ο χάρτης μας μπορεί να εντοπίσει ποιες περιοχές τείνουν να έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις νερού και ποιες από αυτές έχουν χαμηλότερες συγκεντρώσεις νερού. Με την απόκτηση ενός έως τεσσάρων χαρτών υδατικού περιεχομένου ανά περίοδο μπορείτε να σταματήσετε να προσπαθείτε να μαντέψετε τα καλύτερα σημεία για την ανάγνωση των μετρήσεων του θαλάμου πίεσης.

#αεροχαρτογράφηση #ευρωστία #καρούλιασμα #συστροφή #ποιότητα #αμπέλι #πρέμνο #υδατικόπεριεχόμενο #EVI #VineMetrics #PureVine #LeafRoll #vigor #ασθένειααμπελιού

Ιβύκου & Μάτση 44 | Λουτράκι, Τ.Κ.  20300 | info@droneagronomics.com | Τηλ: 27440 26180 | Κιν: 697 9772 603

© 2020 Melior Europa

Greece

  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • YouTube