Search
  • DroneAgronomics

Γιατί να χρησιμοποιήσετε αεροχαρτογράφηση για την παρακολούθηση της Συστροφής Φύλλων (GLRaV)


Η ιογενής λοίμωξη του καρουλιάσματος (συστροφής) των φύλλων είναι σήμερα ένας από τους πιο σημαντικούς και οικονομικά επιβλαβείς παθογόνους παράγοντες που επηρεάζουν τον κλάδο της αμπελουργίας. Το καρούλιασμα των φύλλων έχει αρνητική επίδραση στην ποιότητα του σταφυλιού. Παρεμποδίζοντας τη φωτοσύνθεση, καθυστερεί και διαταράσσει την ωρίμανση του σταφυλιού (μειωμένη περιεκτικότητα σε σάκχαρα και ανθοκυανίνες). Για ορισμένες ποικιλίες σταφυλιών (κυρίως του Αγιωργίτικου), επιβάλλεται η εξυγίανση.

Παρά το γεγονός ότι είναι εφικτό να εντοπιστεί η εξάπλωση ασθένειας, περπατώντας πάνω και κάτω τις σειρές, χρειάζεται εκπαίδευση για να ανιχνευθεί με ακρίβεια. Η συμπτωματολογία της ασθένειας, δεν είναι αποκλειστικά ιολογικής αιτιολογίας. Παρόμοια συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε άλλα αίτια, όπως ακάρεα, τζιτζικάκια (Ceresa bubalus, Empoasca flavescens, Empoasca sp.), τροφοπενίες (Κ, B, Mg) ασθένειες Flavescence dorée ή μαύρο ξύλο (Φυτοπλάσματα), τοξικότητα από σκευάσματα φυτοπροστασίας (κυρίως εντομοκτόνα), καθώς και σε τραυματισμούς. Επιπλέον, η επίδραση του περιβάλλοντος και η αντίδραση της ποικιλίας (γενότυπος ξενιστή), που σε αρκετές περιπτώσεις εκφράζεται με λανθάνουσα μόλυνση, καθιστούν απαραίτητη την επιμελή εφαρμογή εξειδικευμένων διαγνωστικών τεχνικών. Ακόμα και εξαιρετικά εκπαιδευμένοι επιστήμονες έχουν περιστασιακά προβλήματα με την οπτική αναγνώριση όλων των περιπτώσεων μολυσμένων πρέμνων.

Πώς λειτουργεί

Η MeliorEuropa διαθέτει ειδικά επιστημονικά εργαλεία, τα οποία μας επιτρέπουν να ανιχνεύσουμε ανεπαίσθητες αλλαγές που είναι ενδεικτικές της ασθένειας του καρουλιάσματος φύλλων. Η κάμερά μας συλλέγει υπερφασματικά δεδομένα σε πάνω από 1000 μήκη κύματος φωτός, αναζητώντας το "δακτυλικό αποτύπωμα" της ασθένειας. Με την ανάλυση αυτών των ζωνών φωτός καθίσταται δυνατή η ταυτοποίηση πρέμνων με ασθένεια έναντι καθαρών πρέμνων. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αμπέλια που είναι άρρωστα αντανακλούν το φως διαφορετικά από τα υγιή αμπέλια. Αυτό είναι εύκολα κατανοητό, αφού μπορούμε να δούμε κάποια από αυτή τη διαφορά στο ορατό φάσμα - δηλαδή, τα φύλλα αρχίζουν να γίνονται κόκκινα. Εντούτοις, υπάρχουν επίσης αξιοσημείωτες αλλαγές στις αόρατες ζώνες φωτός, οι οποίες είναι μοναδικά χαρακτηριστικές του ιού συστροφής φύλλου.

Ας δούμε λοιπόν γιατί αυτή η τεχνολογία είναι και πρακτικά σημαντική για τον παραγωγό.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε τον χάρτη ασθένειας LeafRollMap;

Η χαρτογράφηση της ασθένειας Καρουλιάσματος Φύλλων εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς. Πρώτα απ 'όλα, ενώ είναι δυνατός ο εντοπισμός περπατώντας πάνω και κάτω τις σειρές, αυτή η μέθοδος μπορεί να είναι απίστευτα χρονοβόρα. Επιπλέον, οι εργαστηριακές αναλύσεις μπορεί να είναι εξαιρετικά ακριβές και επομένως μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε επιλεγμένα αμπέλια και μπορεί να πάρουν εβδομάδες για να δώσουν τα αποτελέσματα. Με μόλις λίγες ημέρες επεξεργασίας δεδομένων, η MeliorEuropa μπορεί να σας δείξει τη θέση της ασθένειας σε ολόκληρο τον αμπελώνα σας.

Όταν χρησιμοποιείται εργαστηριακή ανάλυση, αυτή μπορεί να εφαρμοσθεί μόνο σε μικρό τμήμα του αμπελώνα λόγω του υψηλού κόστους της. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προεκβάλλετε τα δεδομένα στον υπόλοιπο αμπελώνα, το οποίο στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια εικασία. Παρόλο που φυσικά συνιστούμε τη λήψη δειγμάτων συμπληρωματικά με τη χαρτογράφησή μας, στην ουσία μπορούμε να σας δείξουμε όλα τα αμπέλια με ασθένεια GRLaV στον αμπελώνα σας.

#αεροχαρτογράφηση #καρούλιασμα #συστροφή #ποιότητα #αμπέλι #πρέμνο #LeafRoll #GLRaV #ιογενήςλοίμωξη #ασθένειααμπελιού

Ιβύκου & Μάτση 44 | Λουτράκι, Τ.Κ.  20300 | info@droneagronomics.com | Τηλ: 27440 26180 | Κιν: 697 9772 603

© 2020 Melior Europa

Greece

  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • YouTube