Search
 • DroneAgronomics

Analytics στην καλλιέργεια αμπελιού: μετατρέποντας τα δεδομένα σε πληροφορία


Υπάρχει μια πολύ σημαντική διαφορά μεταξύ της "πληροφορίας" και των "δεδομένων" αν και συχνά οι δύο αυτοί όροι χρησιμοποιούνται χωρίς διαφοροποίηση. Τα δεδομένα είναι απλώς αριθμοί σε αντίθεση με την πληροφορία η οποία είναι το τελικό αποτέλεσμα έρευνας, επεξεργασίας και δοκιμής. Ενώ πολλές εταιρείες στην αγορά συλλέγουν και παραδίδουν δεδομένα ως τελικό προϊόν, η MeliorEuropa είναι μια επιχείρηση που παρέχει πληροφορίες στους πελάτες της.

Δεδομένου ότι οι χαρτογραφήσεις ευρωστίας και ασθενειών βασίζονται σε εξελισσόμενη επιστήμη και τεχνολογία, η δημιουργία χαρτών που παρέχουν ακριβείς και χρήσιμες πληροφορίες εξαρτάται από:

 • τη χρησιμοποίηση εξειδικευμένου εξοπλισμού.

 • την αποτελεσματική εφαρμογή των τεχνικών συλλογής δεδομένων.

 • τη συνεχή επένδυση σε αξιόπιστη επιστημονική έρευνα και πειραματισμό.

Το άρθρο αυτό είναι μια σύντομη περιγραφή του τρόπου με τον οποίο πρέπει να εφαρμοσθεί η αναλυτική χαρτογράφηση προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματικό εργαλείο για τον διαχειριστή του αμπελώνα.

Υπάρχουν σχεδόν 300.000 είδη ανθοφόρων φυτών στον πλανήτη μας, τα οποία αντανακλούν ελαφρώς διαφορετικά εύρη των μηκών κύματος της ηλιακής ενέργειας, ανάλογα με το γένος, το είδος, την ποικιλία και την κατάσταση της υγείας τους. Έτσι, το φύλλωμα της αμπέλου αντανακλά ελαφρώς διαφορετικά τμήματα του φωτεινού φάσματος από αυτά του φυτού πατάτας, των φύλλων της βελανιδιάς ή των θάμνων βατόμουρου. Η εφαρμογή ενός γενικού δείκτη βλάστησης σε οποιαδήποτε καλλιέργεια είναι μια κοινή πρακτική στη σημερινή αγορά - ωστόσο αυτή η προσέγγιση είναι υπερβολικά ευρεία ώστε να μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμη στην αμπελουργία.

Τα ακριβή και αξιοποιήσιμα δεδομένα ανάκλασης μήκους κύματος συλλαμβάνονται καλύτερα από ένα drone σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από μερικές εκατοντάδες πόδια πάνω από το έδαφος. Η λήψη αυτών των δεδομένων με ακρίβεια από ένα αεροπλάνο απαιτεί εξαιρετικά εξελιγμένο εξοπλισμό, σύνθετο προγραμματισμό και ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Τα δεδομένα που συλλέγονται από τα drones χαρακτηρίζονται από υψηλότερη ανάλυση εδάφους, είναι ουσιαστικά απαλλαγμένα από παραμορφώσεις που δημιουργούνται από τη διαθλαστική επίδραση των υδρατμών στην ατμόσφαιρα και παρέχουν επαναληψιμότητα ακριβείας στην περιοχή της λήψης εικόνων για επακόλουθες αποστολές. Επίσης, τα δεδομένα αυτά αντιστοιχούν μόνο σε αντικείμενα της περιοχής ενδιαφέροντός μας (βλέπε: αμπέλια), μειώνοντας την παρεμβολή που δημιουργείται από την αφθονία του χρώματος που υπάρχει σε εικόνες μεγάλου οπτικού πεδίου. Τα οφέλη που προκύπτουν από αυτούς τους παράγοντες περιλαμβάνουν:

 • Δεδομένα ευρωστίας ή ασθένειας για κάθε πρέμνο ξεχωριστά.

 • Πολύ μικρότερη ανάγκη για διορθωτική επεξεργασία η οποία μπορεί να υποβαθμίσει τα δεδομένα και κατά συνέπεια να μειώσει την αξιοπιστία του τελικού προϊόντος.

 • Εξάλειψη των πιθανών επιδράσεων της μεταβαλλόμενης θέσης και του υψομέτρου κατά τη διάρκεια συλλογής των εικόνων.

 • Δυνατότητα σύγκρισης δεδομένων ευρωστίας και ασθένειας σε συνάρτηση με το χρόνο.

Τα δεδομένα ανάκλασης που είναι θεμελιώδη για την αξιόπιστη χαρτογράφηση ευρωστίας και ασθενειών σε αμπελώνες βρίσκονται σε πολύ στενά, συγκεκριμένα εύρη, γνωστά ως ζώνες. Οι ζώνες που αντιστοιχούν σε φυσιολογική κατάσταση υγείας των αμπέλων σε διαφορετικά φαινολογικά στάδια, ακόμη και μεταξύ των ποικιλιών, μετατοπίζονται σε απειροελάχιστες αλλά πολύ σημαντικές διαβαθμίσεις. Οι ερευνητικοί συνεργάτες μας έχουν απομονώσει τις διάφορες επαναλήψεις σημαντικών ζωνών μήκους κύματος μέσω της ενδελεχούς χρήσης υπερφασματικής απεικόνισης υψηλής ακρίβειας, σε συνδυασμό με διεξοδική και σχολαστική έρευνα στους αμπελώνες της California, τα τελευταία 15 χρόνια.

Μόλις συλλεχθούν και επεξεργαστούν αυτά τα πολύ συγκεκριμένα εύρη των δεδομένων ανάκλασης μήκους κύματος, αρχίζει η διαδικασία αλγοριθμικής αναφοράς και επαλήθευσης. Αυτό είναι εφικτό με τη χρήση των ιδιόκτητων βάσεων δεδομένων υγείας του vitis vinifera - πληθώρα επαληθευμένων πληροφοριών σχετικά με την υγεία των αμπέλων. Αυτές οι βάσεις δεδομένων έχουν καταρτιστεί μέσα από 15ετή έρευνα ενώ συνεχίζουμε να προσφέρουμε νέα δεδομένα ενισχύοντας την ανάπτυξή τους και με τη σειρά τους την εξέλιξη της καλύτερης υπηρεσίας μας, η οποία γίνεται καθημερινά πιο έξυπνη και πιο ακριβής.


Ιβύκου & Μάτση 44 | Λουτράκι, Τ.Κ.  20300 | info@droneagronomics.com | Τηλ: 27440 26180 | Κιν: 697 9772 603

© 2020 Melior Europa

Greece

 • Facebook Social Icon
 • LinkedIn Social Icon
 • YouTube